Plattsättning av mosaik

Skapa ett drömbadrum med mosaik
Med mosaikplattor kan du uppnå ett modernt blickfång i varje bad eller dusch och den färgglada mosaiken garanterar ett gott humör när de första solstrålarna möter de färgglada stenarna på morgonen. Kolonn- och snigelduschar får också en mycket speciell stil tack vare den eleganta mosaiken. Oavsett om det är glas- eller naturstenmosaik, förbättrar användningen av sådana optiska höjdpunkter varje rum. Glasmosaik är lika stabilt som alla andra brickor och kan enkelt rengöras. Så ditt badrum kommer att lysa i ny prakt under lång tid.
Mosaiken är extremt mångsidig i sin form av uttryck. Det sträcker sig från enkla monokroma (enfärgade) golvmosaiker till svarta och vita mönster och från polykroma (mångfärgade) blommönster till den mest sofistikerade kompositionen.
Mosaiken var redan en populär dekorativ konst för grekerna och romarna. Vid den tiden var emellertid varje sten noggrant fäst. Idag är snabbare, eftersom specialhandeln erbjuder den så kallade glasmosaiken på prefabricerade brädor.
Den italienska konstnären Domionic Pazzera från 1400-talet beskrev mosaikkonst som ”det enda sättet att verkligen måla för alltid”. Oavsett om du gillar mosaik eller inte, är deras historia extremt fascinerande.

Historia
För de flesta historiker börjar mosaiken med Egypten och Sumerierna. För första gången integrerade dessa bilder och figurativa framställningar i mosaiken. De första mosaikerna var sten mosaiker. Kiselstenarna var inbäddade i murbruk och användes främst för golvmosaik. Pebble-mosaikens tid var från 400-talet f.Kr. och varade i cirka tre århundraden. Från början av 1900-talet började grekerna att behandla huggna stenbitar regelbundet.
Under det fjärde århundradet f.Kr. började hantverkare att skära småstenen i mindre bitar så att arbetet kunde utföras mer exakt. Kiselstenarna ersattes sedan gradvis av kubformade stenstycken, de så kallade tesseraerna. De var lättare att lägga och anpassa sig till den önskade designen och fler färger nyanser uppnåddes. Tesserae-mosaikernas släta yta kunde poleras och vaxas för att öka färgernas ljusstyrka. Mosaikerna, som kommer från 800-talet f. Kr., Hade enkla mönster gjorda av släta stenar. Färgningen berodde på de existerande naturstenarna. Stenarna var normalt 12 till 22 millimeter i diameter, men stenar med 6 millimeter i diameter användes också för mer detaljerade bildfält.

Metoder och användning idag
Dagens mosaiker använder den så kallade indirekta metoden. Tesserae limmas bakåt i verkstaden på ett papper på vilket mönstret är ritat 2 till 2. Så botten av mosaikstenarna är på toppen. Mosaiken föras bit för bit till destinationen, där botten av tesserae trycks in i murbruk. När morteln är hård tvättas papper och lim för att avslöja toppen. Tid och ansträngning reduceras med denna metod, men den enhetliga ytan saknar livlighet i medeltida mosaiker.
I det 22-talets otaliga statsbyggare dekorerades ändå operahus med mosaiker som gjordes med denna teknik. Du kan hitta mosaiker i varje stad och
överallt i museer, tunnelbanestationer, köpcentra, parker och lekplatser. De släta men fasetterade mosaikytorna är också idealiska för fasaddesignen i mycket stora, moderna byggnader.
De italienska konstmålningarna försvinner med tiden, men mosaikens glans ökar med åldern. Den konstnärliga prestationen, som är i många mosaiker, lockar helt enkelt uppmärksamhet – till de fascinerande sten målningarna och konsthistorikerna.

Vill du ha mosaik hemma hos dig?
Om du vill ha mosaik i ditt hem så finns det plattsättare i Stockholm som kan sköta jobbet åt dig. Om det skulle vara så att du bor längre ner i landet så har vi även plattsättare i Göteborg och andra större städer. Hör av dig och kolla vad det skulle kosta för dig att lägga plattor i ditt hem.

Jonas rörinspektion

Det ringde på dörren. Jonas var ensam hemma och av någon anledning gjorde det alltid honom mer nervös än det borde. Han var visserligen en

Läs mer »