Fönsterputsare en tid

Jag dansade två somrar. Ja, alltså jag har dansat under många somrar av mitt liv och håller fortfarande på. Jag talar, som ni kan förstå av titeln, om när jag dansade som fönsterputsare. Det är faktiskt inte så många som vet att jag har arbetat med det. För all del, jag har väl inte pratat om det så himla många gånger. Varför skulle jag? Det är väl 15-20 år sedan det hände, tänker jag.

Hur som helst. Som ni alla vet så har jag kört ett litet återblicksmedley under senaste tiden. Det har känts kul och nu har jag alltså landat i perioden när jag var ca 25. Det var nämligen då som jag arbetade som fönsterputsare under somrarna. Annars var det tiden jag pluggade så det var en bra paus och en god källa till lite pengar.

Så vad kan man då säga om att arbeta som fönsterputsare?

Det var roligt! Det är det korta svaret. Jag uppskattade starkt att vara verksam inom den här branschen. Det var en fin period som genererade många fina minnen. Innan jag började som fönsterputsare hade jag verkligen ingen aning om vad det innebar. Det var en ren slump att jag tog jobbet. Det var nämligen en kompis till mig, från plugget, som hade fått jobb som fönsterputsare. Arbetsplatsen där han skulle börja hade glömt att anställa ytterligare en personal, vilket de initialt avsåg att göra. Det blev stress och jag fick frågan samma dag som han började som fönsterputsare.

Min plan var att ha en lugn sommar. Ni vet, en sådan där man inte riktigt gör någonting. Man tar det lugnt, äter lite äpplen, dricker någon öl, solar. Ja, så blev det ju alltså inte. Det var pang på med arbetsstället och börja som fönsterputsare. Det gick väldigt bra och faktum var att jag hade en riktig fallenhet för jobbet. När anställningen som fönsterputsare gick ut i augusti tackade min vän för sig. Jag däremot, jag fortsatte in på hösten. Jag gick och jobbade mellan föreläsningar och efter skolan. Ibland också före beroende på hur efterfrågan såg ut.

Fortfarande kan jag undra vad det egentligen var som jag uppskattade så mycket med att vara fönsterputsare. Var det arbetsuppgifterna? Missförstå mig inte: Jag kunde tycka att det var meditativt och skönt men det var inte utvecklande direkt. Jag tror snarare att det handlade om hela arbetssituationen kring mitt företag, där jag råkade arbeta som fönsterputsare. De tog hand om sin personal. Det var en fin miljö där alla trivdes med varandra. Fönsterputsare emellan, helt enkelt.

Vad har ni för jobbminnen? Finns det fler fönsterputsare där ute, månne?

Jonas rörinspektion

Det ringde på dörren. Jonas var ensam hemma och av någon anledning gjorde det alltid honom mer nervös än det borde. Han var visserligen en

Läs mer »