Om hälsokontroller

Linus och Karin hade inte träffats särskilt länge. Eller, de hade i alla fall inte träffats särskilt intensivt. Nu hade deras möten dock börjat inträffa med tätare frekvens och då skulle agnar skiljas från vetet. Det skulle snart inte råda några tvivel om vem den andre var. Det skulle vara glasklart.

Karin borrade ner ansiktet i händerna och gav ifrån sig en lång suck. Det var lite oklart vad det skulle betyda och med kniven på strupen skulle Linus nog säga att det gjorde honom nervös. Hade det med honom att göra? Svaret var nej.

  • ”Den där jävla hälsokontrollen” sa hon ner i händerna
  • ”Den där..?”
  • ”Hälsokontroll. Jag ska på en sådan nu i eftermiddag och jag får panik. Håll med om att det är få ord som klingar så dåligt som hälsokontroll? Jag blir galen.

Linus höll inte med men han kände sig tvungen att inte starta en diskussion i det skede hon verkade befinna sig nu. Han försökte smyga ur henne en förklaring. Vad var det egentligen som hon tyckte var så hemskt med en hälsokontroll? Tvärtom tyckte han nog, om han skulle vara helt ärlig, att det kändes som ett positivt laddat ord. Det var ju en kontroll av hälsan, en hälsokontroll, och det måste väl ändå vara bra. Han fick sedan förklaringen.

Det handlade om vad som kunde komma ur en sådan kontroll. En hälsokontroll kunde berätta för en människa mitt i livet, med glädje i hjärtat, att den nu skulle vara tvungen att oroa sig. Ett hemskt besked om någonting bottenlöst mörkt kunde fås, och det vill man inte ha, menade Karin. Linus resonemang var att man väl egentligen vill ha ett sådant besked. Han tänkte att beskedet ju inte förändrar verkligheten. Om man nu är sjuk så är det bättre att man får reda på det förr än senare. Eller hur?

För första gången på en bra stund tittade Karin upp från sin tillflyktsort i händerna. Märken syntes i hennes ansikte efter fingrarna och hon såg inte glad ut. Däremot sa hon ingenting utan bröt ögonkontakten efter några sekunder, stirrade i horisonten och gav sig sedan ner i händerna igen. Han tänkte att budskapet om hälsokontroll nog gått igenom. I alla fall delvis.

Nu skulle en spännande tid komma. Det skulle dröja ungefär 5 dagar efter att hälsokontrollen genomförts som hon skulle få resultaten. Äggskal skulle vandras på för Linus och detta såg han inte fram emot.

Jonas rörinspektion

Det ringde på dörren. Jonas var ensam hemma och av någon anledning gjorde det alltid honom mer nervös än det borde. Han var visserligen en

Läs mer »