Byta ut trasiga brickor

Trasiga brickor kan enkelt bytas ut med lite manuell skicklighet. Detta gäller lika mycket för väggplattor och golvplattor och är möjligt med småformade plattor och stora format. När du byter ut den defekta brickan måste du alltid förnya fogarna. Vi visar dig hur.

Materiallistan och nödvändiga verktyg

Innan du byter brickor och förnyar fogar, ska du ge nödvändiga material och verktyg. Du behöver:
– Kakel (er) med samma format, företrädesvis från samma produktionsparti
– Flexibelt kakellim eller alternativt silikon för att fästa på
– Spiral i rätt färg och vatten.

För att ta bort den gamla brickan och installera den nya plattan du behöver:
– mejsel eller liten mejsel
– hammare
– slitsad skruvmejsel
– spatel
– silikonpress –
svamp
– gipskopp
– dammsugare

valfria verktyg:
– kakelfräs
– Dremel eller jämförbar multitool, t ex Rubi-fogskrapa
– Flex.

Hur man tar bort en trasig kakel

Först ska du ta bort injekteringsskyddet så att den intilliggande plattan inte skadas av tätningskraften. Om brickan redan är lös kan du försiktigt bända den ur fästet längs den borttagna fogen med en platt skruvmejsel. Om detta inte är möjligt, arbeta plattan ungefär i mitten med en hammare och mejsel eller mejsel så att den går sönder. Sedan kan du lyfta ut de enskilda delarna.

byta brickor

Ta sedan bort det återstående kakellimet noggrant. För att göra detta, använd mejslar och spatlar. Ju mer noggrant du arbetar här, desto lättare blir det att installera ersättningsplattan korrekt. Se till att ta bort även de minsta limresterna och lederna. Damm minskar vidhäftningseffekten hos det nya kakellimet. Det är bäst att använda en dammsugare.

Sätt i nya brickor

Innan du sätter i den nya brickan, kontrollera passformen igen. När du byter en skärbricka måste du också klippa den nya brickan först. För detta behöver du en valfri brickplatta eller en flex. Om den nya brickan är riktig i storlek kan du förbereda för installation.

För att göra detta, vidrör kakellimet enligt tillverkarens anvisningar. Efter viloperioden applicerar du kakellimet med spateln så att det når höjden på det omgivande limskiktet. Om nödvändigt, omarbeta med kakelkammen. Du kan nu sätta in ersättningsplattan i självhäftande bädden. Se till att fogbredderna är jämna.

Blog_Fugen_erneuern

Om du inte har ett kakellim kan du också klistra in den nya kakel med silikonlim. För att göra detta, applicera silikonlimet med silikonpressen med intervaller på cirka två centimeter över hela ytan med prickar på golvet. Sedan kan du trycka på plattan försiktigt men fast här.

Förnya lederna

Om den initiala vidhäftningen av plattan är tillräcklig kan du stänga lederna. Beroende på tillverkarens anvisningar kan det också vara nödvändigt att torka limet helt. Se till att ingen limrester pressas in i lederna.

Blanda injekteringsmassan enligt tillverkarens anvisningar. Var särskilt uppmärksam på rätt mängd blandningsvatten så att fogen får önskad färg. Om för mycket vatten används när du blandar in injekteringsmassan blir fogen lättare!

Använd spateln för att fördela injekteringen diagonalt och jämnt i lederna. Tvätta bort överflödigt injekteringsmedel noggrant efter en kort bindningstid med en fuktig svamp tills det finns ett enhetligt fogmönster med de omgivande lederna. Efter tillräcklig torkning har du framgångsrikt ersatt den defekta brickan. När det gäller brickor med tak och väggfinansiering, fog expansionsfogen med silikon. 

Byta ut trasiga brickor

Trasiga brickor kan enkelt bytas ut med lite manuell skicklighet. Detta gäller lika mycket för väggplattor och golvplattor och är möjligt med småformade plattor och stora

Läs mer »

hejeh

SMAL SPECIALISERING Vår huvudskillnad  är en snäv specialisering: ansikts- och kakelarbeten. Detta tillåter oss att mer noggrant närma oss lösningen på även de minsta uppgifterna, förlita oss på

Läs mer »

TILTJÄNSTER I STOCKHOLM

Kaklat mot lägenheter, privata hus, stugor. Facing i kommersiella lokaler: kontor, butiker, köpcentra. Läggning av naturlig och dekorativ sten: granit, marmor, sandsten, skiffer … Vackra

Läs mer »